Колекция с фрагменти от Берлинската стена идва в Пловдив "Берлинската стена" пристига в Пловдив за откриването на Европейска столица на културата, съобщиха от Фондация "Пловдив 2019".

Единствената пътуваща колекция с 30 произведения рисувани от световноизвестни художници върху фрагменти от Берлинската стена ще бъде показана в града под тепетата, като част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Изложбата "Art Liberty, от Берлинската стена до уличното изкуство" ще бъде разположена от 12 януари 2019 г. по дължината на главната пешеходна улица в Пловдив и ще може да бъде разглеждана до 30 март. Така жителите и гостите на града ще са първите в Европа, които ще отбележат 30-годишнината от падането на Берлинската стена по време на празничния уикенд по повод годината на Пловдив като Европейска столица на културата 2019, посочват още от едноименната фондация.

Единствената пътуваща колекция с 30 произведения рисувани от световноизвестни художници върху фрагменти от Берлинската стена

Снимка: Пловдив 2019

Колекцията е създадена от френският куратор Силвестър Верже, показва световноизвестни художници, които са рисували върху Берлинската стена преди падането й през 1989 г. Акцентите в изложбата са портретите на Дейвид Бауи, Иги Поп и Лу Рийд. Заедно с тях ще бъдат показани три рисувани автомобила "Трабант", както и голям стенопис на бразилския художник L7M, направен върху дървени панели за стената "Art Liberty", изложена в Париж през 2015 година.

Проектът е съпътстван от над 30 документални филма за създаването на всяка творба от колекцията. Те ще бъдат показани в Пловдив заедно с интервюта на художниците и филм за уличното изкуство на "Дойче Веле". Друг емблематичен филм е "Ефемер", базиран на архивите на немския фотограф Хайнц Дж. Куздас, който снимал рисунките на Берлинската стена на всеки 15 дни преди падането й. Петнадесет от тези кадри са част от изложбата.

Каталогът на "Art Liberty, от Берлинската стена до уличното изкуство" е първият в света, който позволява на зрителя да открие процеса на създаване на всяка творба, благодарение на QR кодове. Колекцията е част от програмата на "Пловдив 2019 - Европейска столица на културата". Инициатива се реализира в партньорство с Френски институт в България.