Днес Пловдив се превръща в туристическо средище не само заради безспорното си място в културната карта на света, но и с богатото си културно наследство, разнообразни културни прояви. Това каза в приветствието си при откриването на 11-та Международна среща по туризъм кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той подчерта, че през последните няколко години туристическата индустрия в града е преживяла истински бум.

Срещата е част от събитийния календар на община Пловдив, който събира на едно място международни и български експерти от туристическия бранш, представители на общините.

"Пловдив има огромен потенциал. Ще продължим да увеличаваме ръста на туристически посещения, още повече, че като Европейска столица на културата /ЕСК/ привлякохме вниманието на хора от цял свят към България и Пловдив", каза още кметът. Той подчерта, че община Пловдив ще продължи проекта ЕСК и занапред, като ще подпомага инициативи и събития, които допринасят за утвърждаването на града като привлекателна дестинация за културен туризъм.

Пловдив е една от 9-те дестинации, които Министерството на туризма разработи още през 2015 г. и които всяка една година надграждаме чрез тяхното популяризиране, използвайки различни форми на дигитална и традиционна реклама, коментира министърът на културата Николина Ангелкова. По думите й градът има сериозен потенциал по отношение и на балнео и спа туризма, за което има подписано споразумение с германските здравно-осигурителни каси за посещения на немски туристи.

Според министър Ангелкова туризмът ще продължава да бъде един от фокусите на икономиката в града. Летището е изключително важно за Пловдив, като очакваме до края на годината да бъде обявена концесията, което да привлече повече полети към област Пловдив и по-конкретно към зимния курорт Пампорово, уточни тя.

Основната тема, върху която попада фокусът на тазгодишното издание на Международната среща по туризъм, е "Епископската базилика и мозаечното наследство на Филипопол " в чест на включването им в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти.

Във форума участват 76 туроператори от 14 държави - Турция, Германия, Украйна, Кипър, Италия, Англия, Мароко, Македония, Хърватия, Словакия, Румъния, Швеция, Нигерия и България. Според организаторите интересът на чуждестранните участници ежегодно е провокиран от добрите възможности за делови контакти, които предоставя форматът, както и фактът, че на едно място се събират представители на всички заинтересовани страни от туристическия бранш да споделят идеи, опит и да дискутират тенденциите в туристическия сектор.