Кметът на Пловдив Здравко Димитров-Зико сам е поискал от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не го издига за втори мандат. Това заяви самият Димитров.

Той добави, че се е решил на тази крачка заради здравословни проблеми, съобщава БНР.

"Не се сърдя на Бойко Борисов. Друг е въпросът, че това изявление щях да направя самият аз", коментира Димитров пред пловдивските медии.

Кметът е категоричен, че това няма да демотивира екипа му и добави, че до момента са работили перфектно. Подчерта още, че всеки един районен кмет е достоен да заеме поста му.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи новината през уикенда, по време на посещението си на Колежа в града на тепетата. Тогава Борисов каза, че Здравко Димитров полага много усилия и управлява много добре, но няма да бъде издигнат за нов мандат на местните избори догодина, както и че двамата са го обсъдили.

"Аз съм говорил с него, той направи няколко операции. Знае си, че направи много и толкоз. Много добър човек е, работи много и направи много, но трябва темпото да се увеличава, а не да намалява. Пловдив е много жив град. Трябва му околовръстно, много неща, трябва да се живее с тази мисъл. Редиците на ГЕРБ в Пловдив са много стегнати, това, че са различни хора, не трябва да ни притеснява.", коментира Борисов в неделя.

 

Димитров от своя страна подчерта, че има още една година да управлява общината и предстои много работа. Той също уточни, че преди време е провел разговори с Борисов, като мъжки му е казал, че няма желание да кандидатства за втори мандат.

Категоричен е, че решението му няма нищо общо с местното ръководството на ГЕРБ и загатна, че зад ранното обявяване на новината стои по-скоро ДБ.  Димитров изтъкна още, че иска да даде път на младите.