Кметът на Пловдив и кметът на Матера, Италия, са приели щафетата на проекта Европейска столица на културата 2019 от холандския град Леуварден. Това се е случило на тържествена церемония в Леуварден, който заедно с Валета е носител на престижната титла за настоящата година, съобщиха от пресцентъра на община Пловдив.

Статуетките, символ на домакинството, са получени от кмета на Пловдив Иван Тотев и генералния директор на фондация "Матера Базилика" Паоло Вери.

Този проект променя не само облика на градовете, носители на титлата, но и прави хората, които живеят там, по-обединени и отворени към промени в заобикалящата среда, е казал Тотев, цитиран в съобщението.

Той е добавил, че за него е от голямо значение и висока отговорност създаването на условия, за да може градът по време на 2019-та и след нея да продължи да споделя с Европа и света своите хилядолетни културни ценности и съвременните форми на изява.

Мотото ЗАЕДНО излезе от рамките на локалното си значение и успя да привлече повече от 1000 организации от страната и чужбина, които изявиха желание да се включат в официалната програма в Пловдив догодина, коментира още кметът.

Според него титлата Европейска столица на културата ще остане завинаги в историята и в сърцата на хората от Пловдив, е добавил Тотев.