Община Пловдив настоява правителството да отпусне средства за почистване коритото на р. Марица. Това е станало с писмо на кмета на града Здравко Димитров до премиера Стефан Янев, съобщиха от пресцентъра на общината.

Искането е за финансиране на неотложните дейности преди пролетното пълноводие. В писмото си до премиера кметът информира Министерския съвет /МС/, че наличието на израсналата и вкоренена растителност в коритото на реката намалява проводимостта й и създава предпоставки за висока вълна.

"Това състояние е огромна заплаха за Пловдив и последващите го територии около реката и води до реални опасности от трансгранична екологична катастрофа, предвид близостта на реката до сметището в с. Цалапица", се посочва в писмото на кмета. Той настоява за предоставяне на финансова помощ за спешното премахване на растителността, което е първи етап от цялостното трайно почистване на коритото на реката и подобряването на проводимостта, което е на обща стойност 16 668 000 лева. Проведени са разговори и с представители на Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

"Имаме изготвено техническото задание, което е съгласувано с РИОСВ, включително за запазване на зоните, които попадат в "Натура 2000", коментира Здравко Димитров. Той допълва, че Общинско предприятие "Градини и паркове" ежедневно почистват бреговете, но не е по силите им да се справят с избуялата растителност, защото за подобна мащабна задача са необходими специализирана техника, финанси и капацитет.