Кметът на Пловдив Иван Тотев постави капсула на времето на Римския форум на площад "Централен", съобщиха от пресцентъра на общината.

Посланието към бъдещите поколения, поставено в специалната капсула, гласи: "Завещавам Ви да пазите и обичате града ни, както ние го правим". В нея освен информация за живота в Пловдив, кратка история, административно устройство, икономическо развитие е поставено още почетен плакет, сребърна монета от специалната емисия на БНБ по повод Европейска столица на културата, изображение на символа на града - Античен театър, карта, трибагреник, традиционна мартеница, снимки.

Капсулата е изработена от специална сплав, от която се правят снарядите 155. Надявам се тя да устои на времето и след години, когато се отвори, да даде представа за града като цяло, е посочил още Тотев. В информацията, която е отпечатана на специална полимерна неразградима хартия, е обяснено още за настоящата реконструкция на площада и хората, които участвали в нея - ръководителите на проекта, археолозите, архитектите, инженерите. Капакът на капсулата се затваря херметически, така че да предпази предметите вътре в нея.

Това не е първата капсула на времето за бъдещите поколения, която се поставя на знакови места - такава е поставена от кмета Божидар Здравков в основата на строежа на халите, също и под паметника на Гюро Михайлов от кмета Гарабед Томасян.

За да бъде обозначено мястото на нашата капсула, отгоре ще има плоча с надпис, се посочва още в съобщението.