Жена издъхна в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив от марсилска треска, причинена от кърлеж. Това е първата жертва в града на опасното заболяване през година.

Пациентката е била от старчески дом и в четвъртък е приета в инфекциозната клиника на болницата в тежко състояние. Въпреки усилията на лекарите е починала на следващия ден, съобщава 24plovdiv.bg.

От дъждовете популацията на кърлежите се е увеличила, а от началото на юни пловдивски лекари отчитат бум на ухапаните от кръвосмучещите насекоми в града. Повечето търсят лекарска помощ след излети извън града.

Специалистите съветват, при излети сред природата да се носят блузи с ръкави и дълги панталони. Друга предпазна мярка е да се пръскате с репелент и други препарати, продавани в аптечната мрежа. След всеки излет навън преглеждайте кожата и косата си, а при ухапване  - да се потърси лекарска помощ, тъй като има голяма вероятност от настъпването на животозастрашаващи усложнения.

Симптоми и зарази след ухапване от кърлеж

Кърлежите могат да ни заразят с болести като Лаймска болест, която се проявява от 3 до 30 дни след ухапване от кърлеж, но в някои случаи след месеци. През първия стадий се наблюдават кожни промени. На мястото на ухапване се появява зачервяване. Болният усеща парене, сърбеж, болка, има грипиподобни оплаквания. Вторият стадий настъпва след около два месеца и засяга различни органи и системи. Увреждане на нервната система се наблюдава в 40% от случаите - менингити и неврити. Наблюдават се също сърдечни увреждания, хепатити, очни заболявания, но те са по-редки.

Друго заболяване от ухапването на кърлеж е Марсилска треска. Преносител на заразата е кучешкият кърлеж. Инкубационният период е 3-7 дни. Заболяването започва внезапно с висока температура 39-40 градуса, втрисане, ставни и мускулни болки. Температурата продължава 1-2 седмици с лечение и над 20 дни без лечение. Към третия ден се появява характерния за болестта обрив - в началото червени петна, които преминават в пъпки. През този етап на мястото на ухапването се развива възпалителен болезнен процес с умъртвяване на тъканите, мястото се покрива с кафяво-черна кора. От там микроорганизмите попадат в съседните лимфни възли и по кръвен път проникват в целия организъм.

Кримска хеморагична треска е болестта, която е много опасна. Освен от ухапване от кърлеж, заразяването става и при допир с кръвта на болния. Освен високата температура, втрисането и мускулните болки се появяват и обилни кръвоизливи по кожата, венците и вътрешните органи, които могат да доведат до летален изход.