Бяхме на точното място в точното време. Това казаха пред БТА тримата военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, които на 11 май спасиха човешки живот благодарение на бърза и адекватна реакция и опита си в критични ситуации.

Ефрейторите Марин Кънев, Чавдар Караджов и Борислав Лилов се притичват на помощ на мъж, изпаднал в критично състояние на подбалканския път София - Бургас, близо до военния полигон Анево. След реакцията на тримата военнослужещи и оказаната първа помощ е подаден сигнал за инцидента на националния номер за спешни повиквания - 112.

"Не се чувстваме герои, спасихме човешки живот, изпълнихме гражданския си дълг, което ни удовлетворява и тримата. Да е жив и здрав човекът. Не сме герои", подчерта еврейтор Караджов. По думите му те просто си изпълняват служебните задължения, част от които е да помагат на обществото, което определят като чест и гордост. За еврейтор Кънев попадането в подобна ситуация не се случва за първи път - ваденето на език му е за трети път и въпреки това определя ситуацията като критична.

Военните не крият, че са щастливи и горди с това, което са направили. Така се получи - бяхме на точното място в точното време и спасихме живота на млад човек - на 25 години, който вече беше в критично състояния, почти посинял, допълва ефрейтор Лилов. В тази връзка добавят, че времето е било крайно малко и в бързината са използвали подръчни предмети, за да му отворят устата - счупили са няколко химикалки, използвали са ключове, но са успели в критичните 20 секунди.

Лилов сподели, че в случая им е помогнало и това, че изпълнявайки служебните си задължения, те имат часове по медицински занятия и оказване на първа помощ. Според него случаят показва, че има ефект от провеждането на тези занятия. На младия мъж пожелават най-вече да бъде здрав, защото по-важно от здравето няма и да не изпада повече в подобни ситуации. А на всички хора - само здраве, още повече, че и ситуацията в момента е такава.

Изпълнихме си гражданския дълг преди всичко, това, което може би ще направи всеки, който успее да се овладее при подобна ситуация, добавя Караджов.

Лилов припомня, че структури от 61-ва Стрямска бригада се включват винаги, когато има екстремни случаи в региона, като издирване на изгубилите в планината, помощ при природни бедствия и аварии, разчистване на пътищата през зимата и в други случаи.

Военните вече получиха благодарствено писмо от близките и колегите на пострадалия мъж, срещнали са се с тях и още веднъж му пожелават да бъде жив и здрав.