Дете на една година ще бъде изследвано за новия коронавирус в Пловдив, предаде БНР като се позова на информация от Инфекциозната клиника на УМБАЛ "Свети Георги" в града.

От десет дни детето е с висока температура и ларингит, а преди да бъде прието в детското отделение на болницата, е било в Мюнхен.

Резултатите на тримата пациенти, настанени в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Свети Георги", за които имаше съмнение за коронавирус, са отрицателни, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Една жена и двама мъже, които са се върнали от Италия, сами са потърсили консултация и хоспитализация.

Вчера стана ясно, че пробата на друга жена в Пловдив, приета със съмнение за коронавирус, е отрицателна.

Под карантина в домовете си остават 20 ученици и двама преподаватели от Математическата гимназия, които също са се върнали от обучение в Италия. Децата ще учат дистанционно, а родителите при необходимост ще имат пряка телефонна връзка с консултант от РЗИ.

От министерството на образованието вече препоръчаха всички пътувания на ученици до Италия да бъдат отложени. Очаква се мярката да стане задължителна.

По информация от тази сутрин в България няма пациент с доказан коронавирус. Негативни са резултатите от тестовете, изпратени от Пловдив, Сливен, Габрово, както и на двама души от Военномедицинската академия. Очакват се пробите от Русе, Бургас и Сливен.  През нощта във ВМА в София са постъпили двама души, които са поставени под наблюдение, тъй като са с минимална грипоподобна симптоматика,  съобщи генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с новия коронавирус COVID-19.

Няма потвърдени случаи на заразени и в Румъния и Сърбия.