Рокада на върха на пловдивската полиция изненада органите на реда под тепатата. Днес стана ясно, че досегашният директор старши комисар Атанас Илков тази вечер ще бъде представен пред личния състав на ОДМВР Кърджали, където става директор на мястото на Венцислав Момчилов, който отива на работа в Жандармерията, съобщава "Марица".

В Пловдив днес е пристигнал лично главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който е оповестил рокадата. Засега временно шефския пост в ОДМВР Пловдив поема зам.-директорът Димитър Събчев.

Служителите на реда под тепетата са изненадани от внезапната смяна, но коментират, че подобни рокади са нормални в службата. Според тях вариантите за титуляр на директорския пост са три.

Възможно е досегашният заместник-директор Димитър Събчев да бъде назначен за постоянно. Не е изключен и вариантът друг кадър на пловдивската дирекция да заеме поста. Третата възможност е да бъде назначен външен човек. Последната дума ще има министърът на вътрешните работи.

Директорът на пловдивската полиция ст. комисар Атанас Илков ръководи Областната дирекция под тепетата от две години. Той е роден в Пазарджик и има голям стаж в системата на МВР. Започва полицейската си кариера в РДВР-Пазарджик, където служи от 1987 до 1999. След това преминава в Криминална полиция (1999 - 2009), после се издига последователно до началник сектор "Оперативно обслужване на местата за лишаване на свобода" (2009-2012), началник на сектор в ДНСП, началник на отдел "Криминална полиция" към Главна дирекция "Криминална полиция" (2014-2015).

В кариерата си Атанас Илков има заслуги в разкриването на бандите на пернишките и варненските убийци, както и на много знакови фигури от подземния свят. Той бе временно отстранен от работа след нещастния случай в Лясковец в средата на март 2014 г., когато при полицейска акция загина служител на реда.

През юли 2016 г. Атанас Илков бе назначен за началник на отдел "Криминална полиция" към ОДМВР - Пловдив. В началото на март 2017 г. той стана и.д. директор на Областната дирекция, а три месеца по-късно седна в шефския стол с постоянно назначение. Да го представи в Пловдив на 23 юни 2017 г. пристигна тогавашният главен секретар на МВР и настоящ вътрешен министър Младен Маринов, който изчете пред личния състав на дирекцията заповедта за назначението, подписана от министър Валентин Радев.