Пастор от Костиево е днешният случай с Covid-19 в Пловдивска област, съобщиха от областния кризисен щаб. Той е присъствал на сбирката на евангелистки пастори в Перущица, домакинствана от местния пастор Салчо Салчев, който почина с коронавирус.

Екип на РЗИ Пловдив днес изследва детето на пастора, което ходи в детската градина. Проби ще се вземат и на учителките му, съобщи областният управител Дани Каназирева, цитирана от БНР.

Детската градина е посещавана от около 40 деца като в групата на детето на пастора са били 9 деца и пет души персонал. Забавачката не е затворена, а вечерта предстои пълна дезинфекция. Спрян е достъпът до църквата, в която е служил пастор Александър, като и в нея предстои дезинфекция.

С решение на общинския кризисен щаб на обществените места в Костиево носенето на маски е задължително. Оттам увериха, че паника в селото няма.

От вчерашните 8 случая в областта има нови двама души от Перущица, които са участвали в събора, както и двама от Пловдив, контактни с хора, присъствали там. По-стар случай, свързан с пасторската сбирка, е пастор от Карлово, който е хоспитализиран с коронавирус.

Над 20 предписания за самокарантиниране са направени на контактни с участвали в събитието в Перущица и продължават да се издават, каза още Каназирева. По думите ѝ, на него в малко помещение са били над 100 човека. "Ако знаехме за него предварително, ако бяхме получили сигнал, нямаше да го допуснем", каза областният управител.

Ситуацията се наблюдава, но сбирката на пастори от цялата страна се е провела на 6 юни и 14-дневният период, в който обикновено се проявява заразата, вече е преминал, подчерта Каназирева.

От вчерашните случаи в областта, които не са свързани със сбирката в Перущица, трима от заразените са контактни от първа линия с положителните на Covid-19 работници от частната фирма в Пловдив, в която в петък стана ясно, че има 6-ма с коронавирус. Един нов случай има и в Стамболийски.

Общият брой в пловдивска област от началото на заразата с коронавирус а 139 души, 94 са излекуваните.

В Пловдив случаите са 77, в Карлово - 3, в Кричим - 3, в Хисаря - 2, в Родопи - 33, в Стамболийски - 6, в Калояново - 1, в Перущшица - 10, в Раковски - 3, в община Марица -1.

Общо 10 човека в момента са настанени в болница, няма нито един интубиран. 1233-ма са поставени под карантина. От 15 до 21 юни са направени общо 576 проби.

Предстои Медицинският щаб към областта  да реши дали всяка болница ще отделя интензивни легла и при тежък случай ще отделя пациента в болницата си и ще полага грижи или ще се командироват анестезиолози с реанимационни сестри, за което ще се направи график до 31 декември.