Шест проверки са извършили служителите на МВР и РЗИ в Пловдив след влизането в сила на новите органичителни мерки тази нощ, съобщи директорът на здравната инспекция д-р Сийка Димчева пред БНР.

Инспекциите са предимно в заведедения за обществено хранене, които трябва да приключат работа до 23 часа и при тях няма констатирани нарушения. Проблеми има само при един от инспектираните обекти.

На отговорното за въпросния нощен клуб лице е връчена покана за явяване и впоследствие евентуалното съставяне на акт. На този етап няма яснота кога и в какъв размер ще бъде санкцията. Сроковете и процедурите за това са разписани в Закона за административните нарушения и наказания.

Хванатото заведение да работи през нощта се намира в район "Тракия". След извършена полицейска проверка от двама служители на реда, които издали предупредителен протокол, заведението започнало да пуска клиенти.

Около полунощ с полицейски бус пристигнал и втори екип проверяващи - четирима полицаи и двама служители на здравната инспекция. Втората инспекция продължила около час и приключило с констативен протокол, а заведението продължи работа до малките часове на нощта.

"Съставиха констативен протокол за неспазване на заповедта за ограничено работно време и поискаха до дни да представим документи за имунизацията на персонала и категоризацията на заведението", каза салонният управител Венета Райнова.

"Те сега ни затварят без абсолютно никаква алтернатива. 200 души в заведение, което може да се контролира и да се спазват всички мерки, не е нещо по-различно от 200 души в хипермаркет", каза управителят на клуба Радослав Чилингиров. Той изрази готовност да въведат и достъп чрез сертификат за ваксиниране, ПСР тест или документ за преболедуване.