Пожар избухна на покрива на едно от най-старите и знакови пловдивски училища - ОУ "Душо Хаджидеков", минути преди 12 часа по обед. Огнеборците успяха да локализарат огъня след час. Изгоряла е почти цялата покривна конструкция.

На място са 5 противопожарни автомобила с екипи огнеборци и автомеханична стълба. В борбата с огнената стихия се включиха и екипи на ОП "Паркове и градини". 

Вижте снимки >>

Няма пострадали, дежурният персонал се е самоевакуирал. В момента на пожара в сградата на училището е имало 30 учители. По време на пожара на покрива е имало работник, който е невредим. 

Огънят е пламнал поради ремонтни дейности върху покривната конструкция на сградата заради теч над канцеларията. Фирмата, която ремонтира, от над 10 години поддържа училището, по данни на директорката Грозденка Николов.

Тепърва ще се установява дали са били взети всички мерки за безопасност. Предстои да бъде проверена и застраховката на сградата. 

На място пристигнаха кметът на града Здравко Димитров, зам.-кметът Стефан Стоянов и шефът на РДПБЗН - Пловдив комисар Георги Мангараков.

"Община Пловдив съдейства на огнеборците, осигурени са вишки от ОП "Градини и паркове" и цистерни с вода от ОП "Чистота", съобщи кметът Здравко Димитров.

Той уточни, че на по-късен етап зам.-кметът Стефан Стоянов ще направи оглед на училището, за да се установи какви са щетите и да се търсят варианти за учебни помещения.

19 паралелки има в училището, които трябва да бъдат преместени за старта на учебната година. Те ще бъдат настанени в 2 училища в центъра, каза зам.-кметът по образование Стефан Стоянов, но не уточни кои ще са те.

За целта ще се използват и подблоковите пространства.

Полицията е затворила за движение широк периметър около училището.