От 16 до 20 октомври, най-дългата пешеходна улица в света, пловдивската Главна, ще осъмне в стихове чрез специално отпечатани манускрипти. 16 български поети ще положат своето вдъхновение в нозете на любознателната пловдивска публика.

Проектът "Манускрипта 39" е част от програмата Пловдив - Европейска столица на културата и е с куратор Борис Роканов съобщиха от фондация "Пловдив 2019".

По думите на Роканов това ще бъде една необичайна среща на българската поезия и черно-бялата живопис, представени в градска среда. Пловдивчани и гостите на града ще "вървят" по поезия, ще четат стихове, ще се "спъват" в строфи и ще се "хлъзгат" по метафорите на поетите Иван Цанев, Борис Роканов, Ани Илков, Владимир Левчев, Силвия Чолева, Мария Калинова, Ивайло Добрев, Стефан Икога, Надежда Московска, Лора Динкова, Белослава Димитрова, Румен Денев, Диана Маркова, Рене Карабаш, Ясен Василев, Иво Рафаилов.

Това са артистите, които дават цвят и уникалност на проекта "Манускрипта 39". По-голямата част от тези изявени автори, освен че пишат стихове, правят графики, колажи, инсталации, участват в пърформанси, живеят интензивния, саморазрушителен и съзнателен живот на съвременната свободомислеща българска интелигенция. Отправна точка на изброените поети е абстрахирането от качеството и външната форма на изпълнението на произведението и концентрирането вместо това върху неговата смислова наситеност, върху оргиналността на концепцията и върху структуриращия творбата конспект.

Плочките, паважа, цялата настилка на пловдивската Главна, ще бъде облепена със стихове. Целта е на 16 октомври (сряда) Пловдив да осъмне в поезия, ранобудните граждани и гости на града да ходят с картонени чаши с кафе сред/върху/по стихове, да четат.