Да дойдеш с Пловдив, за да се докоснеш до Берлинската стена. Това се случи на президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Днес той дойде на официална визита в града под тепетата, където е експонирана бутиковата пътуваща колекция от фрагменти от Берлинската стена, предаде Тrafficnews.bg.

Вижте снимки визитата в града >>

Щайнмайер, придружен от кмета на Пловдив Иван Тотев, разгледа част от автентични парчета от стената, изрисувани от емблематични художници и съвременни стрийт артисти, но погледът му се спря основно на Римския стадион, където е поставена изложбата. Градоначалникът заведе височайшия си гост до макет на Античния стадион на Филипопол и му разказа, как на него са се събирали над 30 000 души, за да проследят зрелищата.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Държавния глава на Германия пристигна в Пловдив под строга охрана от над 20 черни коли и бусове, подкрепени от минимум още толкова полицейски коли. Той влезе за среща с кмета Иван Тотев и представители на градските власти в сградата на Община Пловдив, а малко по-късно пое на тур из Главната улица на града.

Снимка: БТА

Германският президент не пропусна да се снима за спомен на надписа Together Plovdiv 2019, а след Римския стадион, пристъпи към обиколка на Старинен Пловдив заедно с немскоговорящи ученици.

Снимка: БТА

Най-развълнуват от появата на височайшата особа в Пловдив беше небезизвестния Стефчо Автографа. Той изчака нервно пред Общината, но търпението му бе възнаградено със специален автограф - снимка с подпис на Щайнмайер.

Малко по-рано президентът Румен Радев и неговият колега от Германия Франк-Валтер Щайнмайер посетиха немския завод за хладилна техника "Либхер-Хаусгерете Марица" край Пловдив. След като разгледаха производствената база и базата за обучение на нови работници, двамата президенти се разписаха на два хладилника, които ще останат в т.нар. музейна сбирка на завода.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

България се бори за стратегически немски инвестиции и в тази борба е много важно немското държавно ръководство и немската общественост да бъдат убедени, че ние в България можем. Това каза Румен Радев след обиколката във фирмата.

По думите му това е била причината да предложи немският държавен глава, с немските медии, да посетят завода и да видят, че моделът на българо-германското икономическо сътрудничество е успешен и добави "и заслужаваме такава инвестиция". За да привлечем големи немски компании, тези хора трябва да бъдат убедени, че ние можем и това е примерът, каза още Радев.

Вчера, в първия ден от визитата му в България, германският президент заяви, че принципно подкрепя инвестиция от страна на "Фолксваген" в завод у нас, ала без да изкаже каквито и да е конкретни ангажименти по преговорите.