Елитни питиета ще бъдат представени на Международната изложба за лозарство и винарство "Винария 2019" от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Посетителите ще могат да се насладят на различни плодови ракии и иновативни варианти на водка, уиски, бренди, джин, текила и ликьор в луксозни бутилки. Българска дестилерия предлага колекционерска ракия, произведена от планински бъз, ракия от пъпеш, както и лимитирана серия дюлева ракия. Сред изненадите на "Винария 2019" са винените желета на австрийска изба. От гроздови зърна с благородна плесен се прави сладко вино, което се преработва в желета, които са голяма рядкост, защото специфичната плесен се появява през няколко години.

Почитателите на крафт бирата ще опитат продуктите на бутикова пивоварна. Рецептите са разработени от германски технолог по каноните на баварската традиция. Асортиментът включва три вида пиво: "Вайс" от пшеница с ухание на банан и карамфил, "Пилзнер" с подчертан хмелов вкус и "Раух" с нотки на пушек и дървесина. Те са естествено газирани, без консерванти.

Участник във "Винария" ще представи чаен ликьор. Той съчетава черен чай, натурални екстракти от високопланински билки, плодови дестилати и изворна вода от Татрите.

Посетителите ще дегустират и вина от новата реколта, които досега не се представяни другаде. Ценителите ще се запознаят с новите тенденции, налагани от български бутикови изби, както и с вина от Австрия, Португалия, Гърция и други страни. В уникалния Град на виното и деликатесите са разположени също щандове с храни и гурме специалитети на участници в изложбите "Фудтех" и "Вкусове от Италия".

Специалистите ще видят в Панаира модерни технологии, техника и материали за лозарството, винарството и хранителната индустрия. Те ще имат възможност да се запознаят и с иновации за селското стопанство, демонстрирани в изложбата "Агра".

Така единственият на Балканите форум за агробизнес, вино и храни представя цялата верига от полето до трапезата, се посочва още в съобщението от панаира.