Две нови отделения за болни от коронавирус ще отворят в Пловдив. Специализираните звена ще са болниците "Каспела" и "Пловдив". Решението беше взето на заседание на Медицинския щаб при областния управител. Областният управител Дани Каназирева подчерта, че ситуацията в областта се усложнява.

"Факт е покачването на броя на положителните проби на територията на Пловдив и областта. За радост малко от тях стигат до усложнено и тежко положение. Но все пак големият брой положителни проби и респективно хоспитализирани пациенти, създава затруднения в работата на болничните заведения", каза Дани Каназирева.

Припомняме, че медици отказваха да се грижат за заразени с коронавирус в болница "Св. Мина". При увеличаващите се случаи на болни от COVID-19 в абсурдна ситуация изпадна една от общинските болници в Пловдив - "Св. Мина". До петък само един лекар и две медицински сестри се грижеха денонощно за заразените с коронавирус.

"До критичната ситуация се стигна след масови откази и нежелание на голяма част от персонала да поеме даденото им назначение, командировка в новосъздаденото отделение. Отказите бяха мотивирани с подходяща медицинска документация - възраст, критична за работа в такава структура. За съжаление, имаше и немотивирани откази, подплатени със заявления за напускане и отказ за работа в здравното заведение, като цяло", коментира управителят на МБАЛ "Св. Мина" проф. д-р Петър Петров.

Капацитетът на отделението за лечение на болни от COVID-19 е 30 легла. В момента там са настанени 19 пациенти.

 Десет са новите случаи на заразени с коронавирус в Пловдив или общо те са 623.