Фондация "Дом за Пловдивската опера" изпраща днес писмо до мониторинговата комисия на ЕС за Европейската столица на културата Пловдив 2019. Повече от две години съществуващата концертна зала на града стои затворена, а изграждането на нова оперна сцена буксува по административни причини.

От фондацията се обръщат към Комисията с молба за съдействие по тези два казуса, по които от три години търсят съдействие от местната власт.

"Въпреки решение на Общинския съвет за предоставяне на общинската сграда на бившия Партиен дом за изграждане на опера и провеждането на национален арахитектурен конкурс за изследване, вече една година с административна пасивност община Пловдив не съдейства за нищо, за да вървим напред. Ние смятаме, че е срамно в Европейската столица на културата през 2019г. операта да няма своя сграда и да не принадлежи към приоритетите на един културен град. Една от целите на Европейската столица на културата е подобряването на културната инфраструктура и активизирането, подкрепата на учасктието на гражданското общество в европейските културни политки. Тази цел не само, че не е постигната - тя е напълно неглижирана от страна на община Пловдив", пише в писмото.

От фондация "Дом за Пловдивската опера" заявяват, че имат нужда от моралната солидарност на Комисията с тяхната културна кауза.

"След като и министърът на културата Боил Банов, който е информиран преди две години за нуждата от ремонт на Концертна зала, но не е взел отношение. Министерството на културата на Република България, за което българската Европейска столица на културата трябва да е абсолютен приоритет, не се интересува нито от Пловдив, нито от Операта, която е на негово подчинение. Потресени сме от това политическо безгрижие", заявяват още от фондацията.

Оттам припомнят, че Пловдивската опера, която съществува от 60 години, но няма своя сграда, играе на сцена, до която има достъп 15 дни в месеца, оркестърът наема зала за репетиции, но за работата си има оценка "отличен" от Министрество на културата. Зрителите на оперните спектакли в Античния театър са се увеличили с 300 %, а цената на билетите с 400 %. Концертна зала на Операта не е ремонтирана от 40 години и е затворена от 2017г.

Писмото завършва с покана за среща в Пловдив, за да се види при какви условия работи операта и как изглежда Концертна зала. Надяваме се, че ЗАЕДНО с вас ще активизираме процесите и ще мотивираме общинските и държавни институции да си свършат работата.

Писмото е подписано от членовете на Съвета на учредителите на фондация "Дом за Пловдивската опера" с председател инж. Любомир Фратев, доц.д-р инж. Никола Добрев, арх. Илко Николов, ик. Георги Стоев, д-р Мариана Чолакова.