Акция по почистване на битови отпадъци от брега на река Марица, в района на Новотела обедини доброволци от града на тепетата. Почистването бе част от кампанията Junk Around на "БГ Бъди активен", която стартира през май и ще тече през цялото лято.

Още снимки вижте тук>>>

За няколко часа участниците в кампанията почистиха близо 2 километров участък от северната алея покрай коритото на реката. В инициативата взеха участие доброволци от фирма Proxiad Bulgaria и граждани, а в резултат от почистването бяха събрани десетки торби пълни с фасове, пластмасови отпадъци, дрехи, кашони, найлони, празни бутилки. След като събраните отпадъци бяха извозени, районът вече изглежда значително по-чист.

Доброволците, взели участие в инициативата, споделиха, че макар в района на реката да има още много пространства, които трябва да бъдат изчистени, стореното от тях е знак за едно добро начало, вещаещо бъдеща промяна.

Снимка: „БГ Бъди активен“

"Радваме се, че за това издание на Junk Around намерихме съмишленици в лицето на фирма Proxiad Bulgaria. Всеки от нас трябва да осъзнае, че проблеми има, и решението им зависи от нас. Често ние посочваме проблемите, а не вземаме отношение по тях. Нека бъдем отговорни и намираме решения като прилагаме действия, вместо пасивно да наблюдаваме случващото се и само да коментираме негативно", каза Гергана Ангелова от екипа на БГ Бъди активен.

С кампанията Junk Around от "БГ Бъди активен" целят да обединят усилията на активисти, доброволци, граждани и представители на различни организации за каузата "По-чист Пловдив!".

С цел да бъде променено отношението на хората в Пловдив към отпадъците и да бъдат въвлечени в почистване и поддържане на междублоковите пространства, събитието е отворено за всички желаещи, като организаторите отправят специална покана към фирми и компании от региона, които искат да изразят своята корпоративна отговорност да се включат, за да живеем в по-чист град и за да привлече вниманието на пловдивчани към темата за чистотата в града.

Кампанията Junk Around е част от дългосрочната програма на "БГ Бъди активен" - "МЯСТО България", с която от сдружението се опитват да ангажират гражданите да пазят чиста и красива градската среда.

Снимка: „БГ Бъди активен“

Събитията от кампанията са със забавен и обучителен характер и съчетават полезното с приятното. Акциите са съпроводени от музика, а най - активните включилите се в тях ще получават подаръци под формата на растения за засаждане, кошчета, картички със семена или други. Събитията целят да въвлекат местни общности, ученици и доброволци, фирми и партньорски организации, граждани, които да правят почиствания в кварталите и по поречието на река Марица.