Служителят на НАП-Пловдив, за който вчера беше съобщено, че е задържан, е 60-годишна жена. Това стана ясно днес на пресконференция на полицията и прокуратурата.

Шефката на отдел към дирекция "Обслужване" в НАП Ренета Иванова е поискала подкуп от 4 000 лв. от фирма за търговия с дрехи, за да приключи ревизията им с положителни резултати.

Това съобщи зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов. По думите му изнудването от страна на данъчната е започнало преди няколко дни, а вчера по обяд тя е получила половината от подкупа - 2 хил. лв. Парите са били белязани.

Тя е била хваната при операция на Икономическа полиция под ръководството на Окръжна прокуратура в момент на взимане на подкупа.

Още миналия четвъртък представител на фирма за търговия на дрехи е подал сигнал срещу данъчната. Тя е поискала голямата сума пари, за да „оправи“ евентуална проверка и да осигури положителни на дружеството резултати. Преди това били установени проблеми при отчитането на данъчните фактури, в резултат на които за търговското дружество би последвала проверка от НАП.

След подадения сигнал за изнудването е започнато досъдебно производство. От фирмата се разбрали със служителката да осъществят среща, на която да бъдат предадени парите. Тя се състояла в района на търговския обект, където тя получила половината от исканата сума.

Днес ще й бъде повдиганато обвинение за търговия с влияние и тя ще бъде задържана за 72 часа. След това съдът ще прецени дали да я остави за постоянно в ареста.

Разследващите са категорични, че тя е действала сама. Предвижданото от закона наказание е до 6 години затвор и глоба до 5000 лева.