Заразеният с коронавирус при евангелската сбирка преди месец пастор от село Костиево почина, съобщиха от областния медицински щаб в Пловдив. 47-годишният мъж е бил интубиран през последните две седмици, но лекарите не са успели да го спасят.

Духовникът присъства на злополучната сбирка на пастирите в Перущица в началото на юни, където беше заразен с COVID-19. Така общият брой на починалите пастори от тази сбирка вече станаха четирима.

На фаталната среща в Перущица присъстваха петдесетина души от цялата страна. Трима от евангелистките пастори вече починаха -  духовният водач на църквата в ромския квартал "Запад" на Перущица Салчо Салчев и пасторите от Варна и от ямболското село Козарево. Заразени са също пасторите от Карлово, Раковски и Селци.

"Щамът на Covid-19, с който са заразени хората в Перущица, е много по-опасен от останалите, които се разпространяват у нас", обясни наскоро Дани Каназирева.

Проучването на РЗИ е стигнало да заключението, че вирусът е внесен от холандски пастор, присъствал на евангелистката конференция.

Общият брой на пациентите с COVID-19 в Пловдивска област достигна 279. От тях в общините: Пловдив - 147, Карлово - 10, Кричим - 19, Хисар - 2, Родопи - 42, Стамболийски - 14, Калояново - 1, Перущица - 17, Раковски - 6, Марица - 4, Асеновград - 9, Брезово - 1, Куклен - 3, Садово - 4.

"Ситуацията е динамична. Следим внимателно как се развива в областта и сме в непрекъсната връзка с РЗИ и МВР. Следим внимателно и указанията от НОЩ и Здравното министерство.

Важното е всички да продължим да спазваме мерките и да бъдем отговорни, коментира последните данни на РЗИ областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

Случаите от днес са 5 и всички са на домашно лечение към момента. От тях в Пловдив са 2 - мъж на 19 години, посетител в дискотека "Сикретс". Вторият е полицай на 42 години, изследват се контактните му лица. Както вече ви съобщихме, сред новозаразените е и надзирател в пловдивския затвор.