28 незаконни къщи в центъра на Пловдив ще бъдат съборени от общината. Сградите, които са на територията на Аджисан махала са издигнати върху улици и тротоари. Премахването им е част от мащабните акции срещу незаконното строителство в ромските квартали в Пловдив.

Над 70 влезли в сила заповеди за премахване на незаконно строителство в Аджисан махала са издадени от кметството в район "Централен". Предстои събарянето на част от къщите, сред които има и триетажни постройки.  Това са 28 сгради в района на улица "Плиска", "Струма", както и "Крумово". С премахването им ще можем да реализираме нормални тротоарни настилки, съответно и пътната част, каза кмет на район "Централен" - Пловдив Георги Стаменов пред БНТ.

200 хиляди лева ще струва събарянето на незаконните постройки. Парите трябва да бъдат гласувани от Общинския съвет на Пловдив. Жителите на махалата реагират остро на плановете за събарянето на сградите. "Те са строени на улицата, но има оттатък големи къщи, дето са направили, за тях няма ли закони. Само тука за бедните има закони. Хората са теглили пари и сега как да ги плащат тези пари", коментира Стефан.

Къщите, които попадат в улична регулация, не позволяват преминаване на пожарна, линейка или сметопочистващ камион, категоричен е обаче кметът.

"В момента има участъци с улици, които са с габарит на два метра и е абсолютно невъзможно навлизането, особено на специализирана техника", обясни Стаменов.

За хората от махалата обаче проблем няма и твърдят, че и ТИР минавал оттам.

"Всичко си минава. То пожар става навсякъде, ако има нещо да пречи, пак пречи", каза още Стефан.

На обитателите на незаконните сгради ще бъдат предложени временни жилища. Нуждаещите се могат да кандидатстват и за постоянен дом от фонда на община Пловдив.