Средно по петима души на година остават в Университетската болница "Св. Георги" и след лечение, тъй като нямат роднини, които да ги приберат, или ако има такива, те отказват. Това каза пред журналисти адвокат Мария Шаркова, юридически консултант на болницата.

По думите й в момента има два идентични казуса с пациенти по на 60 години, които от месеци стоят в Клиниката по нервни болести. Единият няма никакви близки, а другият има съпруга и дъщеря, които обаче отказват да го вземат в дома си.

Първият, който е от Карлово, е постъпил за лечение на исхемичен инсулт на 21 август т.г., а месец по-късно му е издадена и психиатрична експертиза. До момента за неговото лечение УМБАЛ "Св. Георги" е изразходвала 1196,60 лева, като стойността на клиничната пътека е 730 лева, уточни адвокатът.

Вторият пациент, който е от Пловдив, е приет на 23 септември и за неговото лечение и престоя му до момента са изразходвани 10 877,35 лева, като стойността на клиничната пътека е 600 лева.

По думите на Шаркова лечебното заведение е предприело всички необходими законови мерки, които се изискват при подобни случаи, потърсено е и съдействие от дирекцията "Социално подпомагане" за тяхното настаняване в подходяща институция. Отговорът, допълва юристът, е един - няма места в социалните институции, които са подходящи за тях.

Заради залежаването общото здравословно състояние и на двамата пациенти се влошава, защото Клиниката по нервни болести, подобно на всички други звена на УМБАЛ "Св. Георги", предлага активно лечение, но не и следболнично възстановяване или палиативни грижи, каза още Мария Шаркова.

Намираме се в един омагьосан кръг - от болницата не могат "да ги оставят пред входа", а в същото време и не могат да останат повече в клиниката, коментираха от здравното заведение. По думите на Шаркова болницата ще продължи да пише писма до всички институции, да организира срещи с техни представители, за да търсят решение на казуса. За трайното решаване на проблема обаче е необходима законодателна промяна, която да разтовари от подобни случаи болниците, коментира адвокатът.