Администрацията на район "Северен" в Пловдив започна премахването на незаконни постройки в "Шекер махала". Акцията се проведе при засилено полицейско присъствие и след заповед на районния кмет Ральо Ралев. За много кратко време на мястото се събраха и стотици роми, но до ескалация на напрежението или до провокации, за което е имало закани, не се стигна.

Започваме с пристройките и сградите на ул. "Дилянка", които са върху общински терен, а в по-голямата си част и върху западния тротоар, каза за БТА Ралев. Той уточни, че масивните и жилищни постройки засега няма да се бутат, тъй като почти всички негови заповеди се обжалват в съда.

Бутат пристройките и сградите на ул. "Дилянка", които са върху общински терен а в по-голямата си част и върху западния тротоар

Снимка: БТА

Районният кмет добави, че незаконните строежи в ромските квартали, в това число и в "Шекер махала", са доста динамични, като най-напред се вдига жилищната част, после тя се разширява във всички посоки и се надстройва. Най-масовото нарушение е вдигане на няколко незаконни етажа върху узаконена постройка, добави Ралев.

Акцията ще продължи следващата седмица на ул. "Кипарис", където ще бъдат премахвани и жилищни сгради.

Акцията ще продължи и следващата седмица

Снимка: БТА

За тази година администрацията на район "Северен" е усвоил всички определени за тази цел 36 000 лева, допълнително има отпуснати още толкова от голяма община, уточни Ральо Ралев.