Виенското колело, монтирано на централния площад от варненска фирма, раздели пловдивчани в спора дали мястото е подходящо за подобен род съоръжения. Конструкцията, наречена "Окото на Пловдив" по подобие на колелото в Лондон, се издига почти на нивото на 12-етажния бивш партиен дом.

Виенското колело на пл. "Централен" е поставено с разрешение на кмета, съгласно одобрена схема от Експертния съвет по устройство на територията на Община Пловдив, която е в съответствие с Наредбата за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на място общинска собственост. Това съобщи Главният архитект на Община Пловдив Димитър Ахрянов. Той обясни, че решението на ЕСУТ е базирано на одобрената схема през 2013 г. от Общински съвет за разполагане на кампанийни съоръжения на площад "Централен".

"Въпреки противоречивите мнения за колелото, бих искал да кажа, че то беше част от един доста по-мащабен проект, с който Експертният съвет не се съгласи и сметна за единствено приемливо съоръжение виенското колело, защото то съответства на критериите на общината за централна градска част", заяви още арх. Ахрянов.

"Мащабите на колелото също бяха едно от нещата които сметнахме интересни за града и преценихме, че хората биха били заинтересовани от такъв размер на виенското колело, което идва в Пловдив от центъра на Амстердам. Площадът е пространство, което изначално е предназначено за разполагане и провеждане на събития от общоградски характер, а колелото ще бъде там само за един месец", подчерта главният архитект на града.

Той обясни още, че колелото е поставено на място на площада, което е с подсилена настилка именно, за да може на него да се провеждат различни публични събития и концерти.

Преди поставянето на атракционното съоръжение, по искане на ЕСУТ, комисия е направила оглед за състоянието на настилката, за да може след като бъде демонтирано, да се види дали е нанесло щети по нея. По искане на ЕСУТ фирмата изпълнител е депозирала в общината, освен таксата от 23 100 лв. и гаранция в същия размер. Тя няма да бъде върната преди комисия да удостовери какво е състоянието на площада.

Арх. Ахрянов коментира още, че на самия площад като градско пространство сме свикнали да виждаме различни събития. Предстои и провеждането на "Пловдив чете". Там също вече е одобрена схемата за поставянето на шатрите. На 24 май пък беше разположен и обект на National Geographic със занимателни програми за децата.

На въпрос как ще коментира предложението на общинските съветници от ГЕРБ да внесат предложение за мораториум за поставянето на подобни обекти, арх. Ахрянов заяви, че администрацията ще се съобрази с него, ако то бъде одобрено от Общинския съвет.

Виенското колелото разполага с всички застраховки и паспорт за безопасност. Работното време е съобразено с Наредбата за опазване на обществения ред. Разрешителното е за срок от 26 май до 28 юни.