Апелативен съд - Пловдив остави в ареста обвинения в грабеж И. Б., съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата. Той обжалва определение на Окръжен съд - Пловдив, с което му е взета мярка за неотклонение "задържане под стража", с искане за замяната й с "подписка".

Срещу И. Б. е повдигнато обвинение за грабеж на два мобилни телефона от владението на мъж в кв. "Изгрев", станало на 31.08.2021 г. - само 20 дни след като обвиняемият е излязъл от затвора.

Апелативният съд прецени, че има достатъчно доказателства от свидетелски показания и разпознаване на извършителя от пострадалия, които са достатъчни, за да се направи извода, че правилно Окръжният съд е приел, че е налице обосновано предположение за съпричастност на И. Б. към престъплението, в което е обвинен. Той е съден 11 пъти досега за престъпления против собствеността, а съвсем скоро е изтърпял последната си присъда, като е извършил грабежа в условията на опасен рецидив. За това съдът счита, че при по-лека мярка за неотклонение има опасност И. Б. да извърши престъпление.

Определението на Апелативен съд - Пловдив е окончателно. Съдебното заседание се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста, където се намираше обвиняемият и съда