52 души са загинали при катастрофи в Пловдивска област от началото на годината до 15 ноември. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР. През отчетения период са регистрирани общо 734 пътни произшествия с 952 ранени. В сравнение с миналата година, катастрофите с травматизъм са с 92 по-малко. Намаление има и при жертвите - с 16, както и при ранените - със 109.

Сред основните причини за възникване на транспортни злополуки от сектор "Пътна полиция" се отчитат движение с несъобразена скорост, отнемане на предимство, навлизане в насрещно движение и излизане извън пътното платно.

С резолюция на Генералната асамблея на ООН от 2005 г. всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. На този ден се отдава и дължимото към хората, които оказват помощ при пътни инциденти - полицаи, пожарникари, медици.

По традиция в митрополитския храм "Света Марина" в Пловдив се отслужва панихида за душите и вечен покой на загиналите при катастрофи.