50% спад на заболелите от коронавирус в Пловдив и областта отчитат от Кризисния щаб за втората половина на месец декември в сравнение с първите две седмици от последния месец от 2020 година.

В Ковид отделенията на здравните заведения се e увеличил броят на свободните легла, което е доказателство, че противоепидемичните мерки дават резултат. През първата половина на декември те са били 177, а през втората са около 400. Същата е тенденията и при интензивните легла.

И от Центъра за спешна помощ регистрират за този период наполовина по-малко повиквания от пациенти със симптоми на коронавирус, заяви областният управител Дани Каназирева. Тя изказа благодарност на 20-те болници, които разкриха Covid отделения в Пловдивска област.

"Искам специално да изкажа благодарност към всички 20 болници, които се включиха и разкриха Covid отделения на територията на нашата област. Благодаря и за това, че се взе важното решение, а именно - 99 легла ежедневно да се подържат само за спешна помощ, за да нямаме линейки, които обикалят от болница в болница".

"Изпращаме трудна година и поглеждаме към новата с надежда, че наистина започва началото на края на тази тежка ситуация и че скоро ще се върнем към обичайния си живот", подчерта още пловдивският областен управител:

"На всички желая здраве и наистина да бъдем по-единни, да бъдем по-отговорни като общество, за да преодолеем последиците, а и самата криза".