23 пункта за ваксиниране работят от днес в Пловдивска област. Паралелно с това ще имунизират и личните лекари, за да бъдат улеснени желаещите да бъдат ваксинирани.

"Зеленият коридор" в МБАЛ "Медлайн" ще продължи да обслужва пациенти и днес. Във вчерашния неделен ден там срещу Covid-19 са ваксинирани повече от 100 души. Нито един от тях не е имал оплаквания, отчитат от лечебното заведение, цитирани от БНР.

Местата за ваксинации в Пловдив и региона са определени от Областния кризисен щаб след среща с кметовете на населените места. Организацията е следната: Карлово ще поеме Сопот, Раковски - Брезово, Хисаря ще поеме Калояново, Стамболийски - Кричим и Перущица, Асеновград - Лъки и община Куклен, Пловдив ще поеме община "Марица", "Родопи" и Съединение, а Първомай - община Садово.

Няма да има върнати хора и всеки, който желае, може да се ваксинира, уверяват от областната управа.

"Зелени коридори" за ваксинация ще има и в почивните дни тази седмица.

2334 ваксини са приложени в петък, събота и неделя. 1559 са поставени само в петъчния ден, в неделя на територията на областта са приложени 675 ваксини, съобщи д-р Сийка Димчева от РЗИ-Пловдив пред БНТ.

"За 3-те дни работиха имунизационни кабинети в 19 лечебни заведения, както и в РЗИ-Пловдив. Струпването на хора беше овладяно в бързи срокове, днес предстои довършване на хората, които са записани в 1-ва фаза - медицински специалисти, фармацевти, стоматолози, първа игла имаме да прилагаме и на преподаватели от учебните заведения. През почивните дни нямаше хора, които не успяха да се ваксинират, имунизирахме всички, които бяха дошли в РЗИ-Пловдив. Раздадени са ваксини и на общопрактикуващите лекари. Нека всички, които желаят да се включват в зелената вълна да се възползват от правото си, да се свържат с личните лекари и да се имунизират", допълни д-р Сийка Димчева.

По план продължава ваксинирането на хората и в големите предприятия в Пловдив.

"В петъчния ден имахме 3 екипа, които извършиха имунизации в 5 предприятия на място, така наречената работа на терен, нямаше никакъв проблем. Нашето желание е тогава, когато има желаещи и е невъзможно да бъде прекъснат производственият процес в самото предприятие, служителите ще бъдат имунизирани на място. Очакваме Астра Зенека, ще бъде в достатъчни количества, имаме налични количеста и Пфайзер, но са предназначени за избирателните комисии. Тук логиката е, че това е ваксината с най-кратък сток между първа и втора игла", добави д-р Сийка Димчева.

В петъчния ден са били имунизирани и част от хората от изборния процес.

"Гражданите ще могат да избират между раличните ваксини, но това няма да се случи в следващите дни. Освен в град Пловдив местата за имунизиране извън града са Медицински център Карлово, Медицински център Света Елисавета в Раковски, болницата в Асеновград и болницата в Първомай", каза още д-р Сийка Димчева.