Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в Пловдивска област вече е 320 на 100 000 души население. Това обявиха от Областния оперативен щаб. За последното денонощие с коронавирус са починали 21 души, сред които е 19- годишен младеж. При тест на пловдивчанин е открит и наблюдаван от Световната здравна организация щам на вируса.

Пловдивчанин е с единствения, различен от преобладаващия в страната Делта вариант на коронавируса. Това сочи днешната справка на Националния център по заразни и паразитни болести. Пробата е взета през август и е на разновидност, която Световната здравна организация следи, но не заради повишен риск, обясни доц. Д-р Мария Атанасова, ръководител на лабораторията към УМБАЛ "Св. Георги".

От новоустановените за последното денонощие в пловдивска област с ковид 175 души, 13 са от медицинската общност. Сред тях са трима лекари, стоматолог, 5 медицински сестри, 2 акушерки и 2-ма санитари. 21 души са починали за 24 часа с коронавирус.

Сред тях е 19 годишен младеж. Всички са били със съпътстващи заболявания и без имунизация, уточниха от РЗИ Пловдив. Междувременно за нарушена карантина по бързото полицейско производство ще бъде съден 40 годишен жител на село Христо Даново.