16-годишен неправоспособен водач си спретна гонка с полицията в Пловдив, но е задържан. Заедно с него в колата е имало още трима непълнолетни младежи. След продължителна гонка по главни улици и булеварди те са били блокирани от полицията в центъра на града, съобщават от полицията. Водачът се оказа ученик от техникума по автотранспорт.

Зрелищният екшън се е разиграл преди дни. Автопатрул на Пътна полиция се опитал да спре със стоп палка червен мерцедес, който преминал с висока скорост през кръстовището на булевардите "Мария Луиза" и "Източен". След близо 4-километрова гонка, автомобилът с четирима души в него е блокиран в района на пазара.

"Не искаха да слязат от автомобила, дърпаха вратите, което наложи използването на помощни средства - белезници. Водачът на 16 години няма как да има шофьорска книжка", каза главен инспектор Виктор Празов - началник на "Охранителна полиция" - Пловдив, пред Нова тв.

Младежът управлявал автомобилът е откаран за разпит в Четвърто районно управление на полицията.

"Той дава обяснение, че е взел ключовете без да пита родителите си, но фактът, че го е направил, че си е позволил да се качи на 16 години, е достатъчен. Той е застрашил неговия живот, живота на спътниците, които са били с него, и всички участници в движението. И най-вече на всички служители, които са имали пряка опасност за своя живот", допълни инспектор Празов.

След задържането неправоспособният водач е тестван на място за алкохол и наркотици, като и двете проби се оказват отрицателни.

"Съставен е акт за административно нарушение по три точки - за неправоспособен водач, не спира на подаден сигнал от полицейския служител и управлява нерегистрирано МПС, тъй като МПС-то е било с изтекли транзитни номера, а именно през месец юли е изтекла регистрацията", добавят от МВР.

Началникът на "Охранителна полиция" - Пловдив отправи призив към родителите да разговарят със своите деца, за да не се допуска втори такъв инцидент, който може да бъде фатален.