Пловдивският окръжен съд осъди 58-годишния Йордан Филипов на 16 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата. Той е признат за виновен в това, че на 14 юли 2019 г. в стопанска постройка в с. Козаново, обл. Пловдивска, умишлено е умъртвил рождения си син Цветан Филипов /35 г./.

35-годишният Цветан бил болен от епилепсия, имал и психическо заболяване, но комбинирал лекарствата с много алкохол. Бащата също пиел много и двамата често се карали. Във фаталната нощ двамата пак се запили и започнали да се разправят. По кратките обяснения, дадени от бащата, двамата се сборичкали. В един момент в употреба влязъл и нож, като порезни рани има и бащата, но те се несравними с нараняванията на сина, които са били фатални. Йордан Филипов се обадил на кмета на Козаново, че синът му е мъртъв, чак на другата сутрин и така се стигнало до викането на полиция. На сутринта пробата за алкохол на Йордан отчела 1.7 промила. Според прокуратурата убийството е умишлено, а обвиняемият е направил примитивен опит да прикрие убийството.

Подсъдимият е осъден да заплати и на гражданския ищец А. Л. сумата от 100 000 лева, представляваща обезщетение за претърпените от нея неимуществени вреди, както и 3000 лева за направените от нея разноски по делото. Подсъдимият Й. Ф. е осъден да заплати на гражданския ищец И. Ф. сумата от 50 000 лева, представляваща обезщетение за претърпените от него неимуществени вреди.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Пловдивския апелативен съд в 15-дневен срок.