Жителите на 10 села изпратиха протестна подписка до правителството и институциите заради изключително лошото състояние на пътя Първомай - Асеновград. Хората заплашват с блокади, ако не започне спешен ремонт на трасето. Става въпрос за отсечка от 20 километра.

Положението е нетърпимо, пътните инциденти в участъка са ежедневни, вече няма накъде, казаха в един глас четирима кметове при пряко включване по БНТ от село Козаново.

"Искаме да покажем състоянието на пътя, който не е ремонтиран от 40 години. Непрекъснато стават катастрофи. Подписката продължава и за два дни са събрани над 100 подписа. Едва удържаме хората от гражданско неподчинение, но мисля, че дойде времето, когато ние кметовете ще инициираме всичко това", заяви кметът на село Козаново Антоанета Паунова-Фонди.

Кметът на село Поройна Петко Налбантов даде фрапиращ пример - постоянно се чупи училищния автобус.

Няма добро отводняване, смята мъж, чийто брат е загинал на този път преди няколко месеца.

"Всички сме граждани на България, плащаме винетки, плащаме пътен данък, защо трябва да бъдем третирани като хора втора ръка", посочи още Антоанета Паунова-Фонди.

Наскоро публикували в социалната мрежа снимки с огромин кратер в пътния участък. Последвалата реакция била като дошли няколко работника и набързо запълнили дупката. Такива кърпежи са нетрайни и постоянно се отварят нови дупки, категорични са кметовете.

Парите за ремонти не стигат, особено за третокласни пътища, каза ръководителят на АПИ инж. Георги Терзийски. Той увери, че сега се изготвял проекта за ремонт.

"Надявам се в рамките на тази година да бъде извършен ремонтът", заяви Терзийски. По думите му, пътят щял да се ремонтира така, че да нямало оплаквания от пътуващите по отсечката.

Междувременно зам. министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Ненков съобщи вчера, че има идея -  държавата да поеме поддръжката и на общинските пътища в страната. Според него целта е поддръжката им да бъде по-добра.

На въпрос дали при това положение по тях ще трябва да се плащат винетки, той отговори отрицателно, защото за тях хората си плащат местен данък и не може за едно и също нещо да се плаща два пъти. Според личното мнение на Николай Нанков няма да се налага да се вдига и цената на винетките, за да може държавата да поеме грижата за още двайсетина хиляди километра пътна мрежа.