Пловдив е сред малкото общини, които развиват програми, насочени към училищата. Това каза кметът Иван Тотев при откриването на комбинирано игрище за различни видове спорт в двора на Начално училище „Христо Ботев“ в район „Северен“.

Новата площадка е изградена с близо 59 хиляди лева, като финансирането е както от общината, така и от училищния бюджет. Игрището за футбол, волейбол и баскетбол е с изкуствена тревна настилка и площ от 591кв. метра.

По думите му в последните 10 години има по-големи възможности за финансиране в тази насока, но при някои учлища това е невъзможно или много трудно. В бюджета на Пловдив са заложени 1 милион лева за изграждането на спортна зала в Езикова гимназия „Иван Вазов“, уточни кметът, цитиран от БНР.

Неговият заместник Георги Титюков допълни , че вече има разрешение за строеж на физкултурен салон на Основно училище „Екзарх Антим I “ на бул. „Васил Априлов“.

Ако министерството на младежта и спорта отвори програма за физкултурни салони, тъй като в държавата има 600 училища без такива, ние имаме проектна готовност и можем веднага да кандидатсваме, каза още Титюков.

За проектирането на физкултурен салон на училище „Васил Петлешков“, на кръстовището на „Пещерско шосе“ и ул. „Царевец“ в район „Западен“ са необходими 35 хиляди лева и търсим резерви, с които да ги осигурим, допълни ресорния кмет.