Сред тях са търговци на едро и дребно на горива, собственици на бензиностанции, транспортни фирми, превозващи горива. Те се обявиха срещу законопроекта за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Чрез промените в Закона за горивата се цели да се контролират нелегални тебензиностанции, липса на товарителни документи при внос, доставка на суровини за рафинерията.

Според новите правила право да търгуват с горива ще имат всички, които са го правили и до момента, като единственото ограничение за търговците на едро е, че те ще трябва да имат висше образование и 5 години стаж. Всички търговци ще трябва да се регистрират.

Изискванията за стаж и банкови гаранции за собствениците на бензиностанции и на камиони за горива целят са да не се прехвърля бизнесът на малограмотни и малоимотни граждани, които не могат да бъдат глобени.

Според организаторите готвените промени ще доведат до рязко повишаване на цената на горивата по веригата до крайния потребител.

На митинга присъстват представители на бранша от Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Велинград и Хасково, както и техника - цистерни, съобщи Нова телевизия.

Инициатор на законопроекта е депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров –Ревизоро. Документът беше внесен в Народното събрание на 7-и март.

Срещу текстовете му веднага реагираха от Националната асоциация на зърнопроизводителите, която заедно с още 28 организации в земеделието подписаха декларация, в която поискаха фермерите да бъдат изключени от законопроекта. По-късно от асоциацията обявиха, че ще проведат национален протест на 3 април.

До протестно зареждане на селскостопански машини в обществени бензиностанции не се стигна, тъй като браншът постигна договореност с премиера и с депутати земеделските производители да останат извън обхвата на законопроекта. Причината: върху горивата за аграрната дейност се осъществява достатъчно контрол по наредба Н-18.