Местните обясняват, че са на мъж на име Яшар, който помага и в един от меджитите в махалата (молитвени домове, които заместват джамиите в етнокварталите), съобщава "Марица".

Собственикът изкупувал трошките и после ги препродавал на части, като ползва междублоковото пространство за плац. Конкуренцията обаче също не спи и на ъгъла до строените в момента 5 возила Али прихваща клиенти и предлага пазарлък на по-изгодна цена.

"Вдигнали сме ръце, но това отпред е нищо", обясни мъж от блока, пред който са складирани трошките. По думите му по-големият проблем е зад жилищната сграда, където от години има склад за скрап. Собственикът Гаро даже върти реклами по пловдивска радиостанция, а в махалата го описват като един от заможните и влиятелни хора в гетото, срещу които местните не смеят да надигнат глас.

"Идват камиони вечер, изсипват железа и тухли, вдига се страшен шум", разказаха съседите.

Те роптаят, че такива бази трябва да се правят извън града, а не между жилищни сгради. Складът е вдигнат в междублоковото пространство на двете сгради на „Крайна” с номера от 1 до 7 и от 8 до 15. Преди хората си имали комшулука. Сега достъпът бил отрязан. При лошо време вятърът бие в зелената ограда, зад която се складира старото желязо, и образува там сметище точно пред жилищните входове.

Хората твърдят, че в далечното минало на това петно трябвало да се прави детска градина. После от нищото изникнал складът. Чуло се, че е незаконен и по едно време собствениците даже го изпразнили, защото предстояло да се бута. После обаче пак заработил.

"Запознати сме с незаконната морга и се работи по случая. Вече е в списъка за премахване на незаконни обекти и през следващата седмица предстои старите автомобили да бъдат махнати оттам”, коментира кметът на район „Източен” Николай Чунчуков.

Той добави, че до него не са стигали сигнали за склада за скрап зад блока, пред който е автоморгата, и не се нае да коментира при какви обстоятелства се е появил и дали е имало намерения във времето да бъде събарян.