Сградата се намира в Комплекса за социални услуги на бул. „Цариградско шосе". Капациетът на центъра е от 40 души, предаде БНТ.

Центърът ще поема грижата за болните през деня, за да могат близките им да а ходят на работа спокойно. Общината осигурява транспорт за хората с увреждания до комплекса и обратно.

"Това което предлагаме тука е рехабилитация, занимания по различни ателиета, родолюбие, шивачество, готварство, арттерапия , музикотерапия", каза Красимира Горанова, управител на дневния център.

Хората с деменции ще могат да ползват голф игрище, боулинг зала и стрелбище по спортна стрелба.

Елена смята да кандидатства за посещения в центъра.Тя е на 26 години и страда от деменция в лека форма.
"Ще идвам тука да уча, да стана студентка и да спечеля най-доброто висше право", споделя тя.

Над 100 хиляди българи са с деменция като половината от тях страдат от Алцхаймер, сочат данните на гражданското сдружение „Алцхаймер България”.

"Надяваме се, че откриването на този дневен център е стъпка в посока на разработване на цялостна политика за социално включване на дементно болните и техните семейства", каза Ирина Илиева от „Алцхаймер България“.

"Жена ми заболя от деменция 2006 година в началото беше много трудно много натоварващо, не бяха запознати личните лекари с деменциите", каза Кольо Бонев-социален асистент.

За хората в центъра от понеделник до петък безплатно ще се грижи персонал от 16 специалисти.