По обяд той напусна сградата на полицейското управление и обяви, че е пуснат срещу голяма парична гаранция, но отказа да назове точната сума. Рачев обаче съобщи, че ще обжалва пред съда и се надява тя да бъде намалена. 

По-късно шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев уточни, че паричната гаранция е от 250 000 лева и тя трябва да бъде внесена в срок.

Прокуратурата е повдигнала на кмета обвинения - за безстопанственост и за неизгодни сделки. Сред тях са 7 договора на общината за ремонтни дейности с доказана щета над 100 00 лева, както и купуване на имот от фирма на братовчедка на Рачев, чиято пазарна цена е завишена над 100 пъти.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че той е ощетил общината с 13 млн. лева, които са усвоени от 14 фирми, собственост на негови роднини, поели всички обществени поръчки в Септември.  

Днес стана ясно, че справки от ДАНС, които са свързани с купуване на гласове през 2015 година в Пазарджишка област, са били намерени в нощното шкафче на кмета. Тепърва ще се изяснява кой е предоставил документите на Рачев. 

Заедно с него за аферата в общината е обвинен и служител, който имал задължението да се грижи за надзора по обществените поръчки. Той също е пуснат под парична гаранция, но много по-ниска - 10 000 лева. Засега името му не се споменава.

Самият Рачев заяви още, че вярва в българското правосъдие, което ще докаже, че е невинен. 

Той бе посрещнат от десетки протестиращи в негова подкрепа, сред които беше и съпругата му Васка Рачева. Хората буквално се нахвърлиха върху него с целувки и прегръдки, скандирайки: "Рачев, Рачев!" и "Няма такъв кмет като Рачев"

Още вечерта след като бе арестуван, 11 от общо 13-те кметове на населени места към общината започнаха подписка в негова защита.

По повод твърденията в медии, че десетки полицаи са нахлули в сградата на общината по време на вчерашната акция, прокурор Иван Гешов коментира:

„Откакто аз съм административен ръководител по-малко присъствие на полицаи никога не е имало в никоя друга операция. Това е направено умишлено. Хората, които виждате, са представители на други структури и в голямата си част нямат полицейски функции, това са служители от новата Антикорупционна агенция, това са служители на Специализираната прокуратура и служители на Бюрото на защита на свидетелите към главния прокурор“.