Правим всичко възможно да отворим Бачковския манастир към всички туристи и търсим празни ниши в туристически програми от цял свят. В момента работим с Азиатско-тихоокеанската икономическа зона, където са страни с преобладаващо мюсюлманско население, но пък са големи културни дестинации. Това каза за БТА игуменът на Бачковския манастир дядо Симон, който пое управата на Светата обител през 2014 година. Ако искаме обаче да имаме много туристи и то най-вече през 2019-та, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, трябва да сме готови да покажем тези старини, отбеляза монахът.

Манастирското братство полага постоянни усилия за поддържането на Светата обител в състоянието, в което наистина тя заслужава да бъде, за да може да посреща хилядите поклонници и туристи благолепно и впечатляващо. В тази връзка продължава да тече усилен ремонт, който включва двора, жилищната част на новото южно крило, кухнята и църквата "Св. Архангели".

Чрез официалния си сайт манастирът се включва в туристически проекти на туроператори от цял свят, акцентът на които са страните от Азия, Южна Америка, Индонезия, сред които Китай, Япония, Аржентина, Мексико, Бразилия.

Вече има резултат и тази година манастирът е бил посетен от над 20 китайски групи, няколко бразилски, имало е и две-три от Индонезия. Игуменът отчита това като много голям успех, тъй като в голямата си част тези туристи са мюсюлмани.

Опитваме се да работим в световен мащаб и да се вместим в празните ниши, коментира дядо Симон и като пример посочва, че в момента работят по включването на манастира в американската програма "Пътят на виното".

Връщат автентичния вид на двора


В момента се извършва поредният етап от реставрацията на двора на Бачковския манастир, който след това трябва да върне автентичния си вид от 1928 година. Като най-важен етап игуменът посочи полагането на дренажна система, която ще отводнява целия двор и няма да позволява водата да влиза в манастирската църква "Св. Богородица".

До момента влагата пропива основите и стените на храма и систематично унищожава стенописите. Отстраняването й е повече от наложително, особено след почистването и реставрацията им.

Паралелно с това се извършва и изграждане на отоплителна система и довършване на 15-те стаи в новото крило "Св. Никола" в южния двор, ще трябва да се възстанови и кухнята, която е била разбита при подмяната на водопровода. 

В църквата "Св. Богородица" остава да се извърши ремонт на олтарната част, а след като заработи дренажната система, ще се довърши декорацията по долната част на стените.

Светата обител разполага със 115 легла, като идеята на игумена е след ремонта в манастира да могат да отсядат едновременно до 150 поклонници. Той смята, че това може да се постигне и в подкрепа на думите си цитира статистика на община Асеновград, на чиято територия се намира манастирът, че заедно с Асеновата крепост са най-посещаваните в района.

Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица" е основан в 1083 г. от севаст Григорий Бакуриани с лични средства и "честни придобивки", без да се използват по никакъв начин ангарии или незаплатен труд от страна на крепостните, принадлежащи на основателя. Светата обител започва съществуването си с 50 монаси и един игумен. Нов живот на манастира вдъхват в началото на 17 век игумените Матей и Партений. С учредяването на Българската екзархия през 1894 година, Бачковският манастир преминава в юрисдикцията на новата българска църква. В момента е ставропигия на Българската патриаршия. В него са погребани екзарх Стефан и патриарх Кирил.