Според организаторите държавата много сериозно неглижира този форум, като до момента не са получили средствата за подобряване на инфраструктурата в града.

"Инфраструктурата е в трагично състояние в Пловдив, нямаме една читава концертна зала, само Синдикалният дом, но той е зает със събития още сега, когато не сме във фестивален период”, коментира бившият член на Управителния съвет на "Пловдив 2019" Манол Пейков пред bTV.

„Има забавяне на средствата и то не е от сега, от преди 6 или 8 месеца. Това бяха дълги преговори за държавно финансиране, после за това по какви процедури трябва да бъдат изразходвани”, поясни Светлана Куюмджиева, артистичен директор на "Пловдив 2019".

Освен проблемите с държавните средства, Манол Пейков твърди, че е бил неправомерно отстранен от Управителния съвет. По думите му общински съветник от БСП и друг от ГЕРБ забелязали конфликт на интереси в един от протоколите, заради което го премахнали.

„Това беше направено без изслушване, без свидетели, без да повикат мен”, пояснява Пейков.

След направена проверка се оказва, че всъщност конфликт на интереси няма. Даже Пейков искал да заплати за даден проект, свързан с Пловдив 2019, от собствения си джоб.

„Имаше втора сесия на общинския съвет, на която кметът пое ангажимент да бъда върнат, но на нея бяха предложени нови имена и бяха избрани трима нови. Или става въпрос за надпартийна уговорка, или за липса на морал в целия общински съвет", каза Пейков.

„Проектът е национално значим – екипът е пред всички, съветът е пред всички. Трябва колегите от управителния съвет да разберат, че трябва да се съобразяват”, заяви Даниела Дженева, общински съветник на ГЕРБ.

Миналата седмица четирима от дългогодишните членове на управителния съвет на фондация "Пловдив 2019" подадоха колективна оставка заради "нарушената колегиалност, етичност и диалогичност", "задкулисните договорки" и "недемократичното управление" на общинската фондация, която подготвя Пловдив за Европейска столица на културата 2019.

Пенка Калинкова, Марияна Чолакова, Милена Чакандракова и Любозар Фратев връчиха оставките си след извънредна сесия на общинския съвет, на която след дълго отлагане най-сетне бе разгледана дейността на фондацията.

След колективната оставка на четирима от УС на "Пловдив 2019" кметът Иван Тотев обяви, че ще прави консултации с политическите сили за попълване на състава на борда. Бюджетът на фондацията т.г. е завишен и заедно с корекцията тя разполага с 5,4 милиона лева.

Междувременно вчера стана ясно, че ще бъде улеснен и достъпът до средства за "Пловдив 2019"

Изпълнителният директор на общинската фондация "Пловдив 2019" Кирил Велчев, ще може да харчи до 50 000 лева, без да иска одобрение от Управителния съвет. Това ще бъде гласувано от местния парламент на 27-и, съобщи "24 часа".

Точката се вкарва за втори път, след като преди месец съветниците отказаха да вдигнат прага.

Сега таванът е 5000 лева. Увеличаването на лимита се мотивира с това, че дейността на фондацията се разраства с наближаването на европейска столица на културата. Директорът трябва да може да сключва договори с културни оператори и да се разплаща с тях, без да чака санкция от общинския съвет.