Архитектът от Националния институт по паметниците на културата (НИНКН) в Пловдив е намерил нарушения в изпълнението на реставрацията на сградата и е изготвил предписания, разказа още Столарски пред Дарик.

Най-съществените от тях касаят боята, покривната конструкция и дограмата.

"Покривът трябва да е от цинк, макар че от снимките, по които възстановяваме сградата е видно, че е от ламарина, боята трябвало да се изследва, докато се уточни оригиналния цвят, а дограмата трябвало да е друга", обясни концесионерът.

По думите му ситуцията е патова.

"Обжалваме спирането на проекта. Изпратили сме нашите възражения до НИНКН и чакаме отговор“, уточни той.

Миналия месец Столарски каза, че сградата на Централна гара ще бъде възстановена максимално в автентичния й вид, като за целта от архив във Виена са изискани чертежи на гарата и площада от преди 100 години.

Още тогава той заяви, че е необходима спешна промяна в законодателството в насока паметници на културата, тъй като процесът по одобряването на проекта за възстановяване на Централа гара продължава вече година и половина.
"Притиснати сме в сроковета, тъй като за 4 години целият комплекс трябва да е готов“, коментира концесионерът.

Концесията предвижда изграждане на автогара, хотелска част, мултифункционален център с офисна и търговска част, зала за концерти и постановки, голям паркинг за автомобили.