По искане на защитата, съдия Михаела Добрева измени мярката за неотклонение "задържане под стража" и на сочения от прокуратурата за извършител на престъпленията Петьо Пенев, съобщи БТА. Той остава под домашен арест.

35-годишният Владимир Елдъров беше арестуван в края на януари по обвинение, че е "подбудител" на няколко палежа на автомобили и сграда в Пловдив. На 10 февруари Апелативният съд го остави в ареста като поръчител на запалването на къща, трактор и няколко леки коли. За извършители на деянията са сочени Петьо Пенев и Валери Бодуров.  

Действително те са обвинени в тежки умишлени престъпления, а събраните до момента доказателства обосновават в известна степен извода, че са извършили деянията, в които са обвинени, посочи съдия Добрева. Тя прецени обаче, че няма реална опасност да извършат престъпление, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Пловдивския апелативен съд.

Според прокуратурата, адвокат Елдъров е бил подбудител на престъпленията в съучастие с пловдивския бизнесмен Радослав Керанов, който също е арестуван. Останалите задържани са били извършители, смята държавното обвинение.

По време на обжалването на мерките за неотклонение в съдебната зала днес, прокурор Галина Андреева съобщи, че срещу адвокат Владимир Елдъров е повдигнато ново обвинение за това, че е подбуждал един от арестуваните по делото да убие пловдивския адвокат Владко Мерджанов. По думите на прокурора, мотивът е бил отстраняването на Мерджанов като конкурент.

За БТА адвокат Мерджанов съобщи, че е свидетел по делото и не може да коментира.