УМБАЛ-Бургас има нужда от кръводарители от всички кръвни групи, за да бъдат попълнени кръвните запаси на болницата.

През лятото в област Бургас има приход на изключително много туристи от цяла България и от чужбина, част от които боледуват и се нуждаят от лечение с кръвни съставки. В момента има остър недостиг на кръв”, заяви за "БургасИНФО" началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Тодор Бояджиев.

Отделението снабдява с кръвни съставки всички болници в областта. Затова призивът на екипи на Кръвния център е всеки, който иска да спаси човешки живот, да се отзове. Кръв може да се дари във всеки кръвен център, независимо от това къде има нужда от нея. Това е регламентирано със заповед на министъра на здравеопазването. Така, дори да сте в София, можете да кажете, че кръвта е предназначена за Бургас. Кръвният център в Бургас е с работно време от 07:30 до 14:00 в делнични дни, като при заявка има дежурни екипи, които могат да поемат кръводарители и следобед, както и в почивните дни.

Желаещите да дарят кръв трябва да са на възраст от 18 до 65 години, в добро здравословно състояние и да носят със себе си документ за самоличност - лична карта. Кръвният център в Бургас се намира в сградата на ДКЦ 1.