11-годишната Микаела от благоевградското село Церово страда от тежка форма на епилепсия. Когато се родило, момиченцето нямало никакви симптоми за болестта, но според родителите заболяването се отключило малко след поставянето на една от задължителните ваксини. Сега семейството търси помощ за операция на детето в чужбина.

След безпроблемна бременност Елена Сакова ражда момичето по нормален път през 2007г. В началото бебето расте съвсем здраво и енергично.

"Изписа си се на четвъртия ден, никой нищо не ни е казал, че нещо има нередно. Нямаше проблеми три месеца Микаела си се развиваше нормално като за всяко бебе за възрастта си, нямаше индикации нещо да има", разказа бабата на Микаела Юлия Сакова пред NOVA.

Когато обаче навършва три месеца Микаела се разболява. С наглед тривиална диагноза. Майката на момичето Елена разказа, че тогава лекарите открили гнойна ангина. След нея на детето е поставена ваксина срещу тетанус и дифтерия. Няколко дни след задължителната имунизация идва най-страшния ден за семейство Сакови. Привидно здравата Микаела внезапно изпада в шоково състояние.

"Една сутрин посиня в леглото и вече тръгнахме по докторите, докато се установи, че е епилепсия", продължава разказа си майката на Микаела.

Проблемите продължават и до днес. Вече 11 години почти всеки ден тя получава тежки епилептични пристъпи, при които изпада в болезнени гърчове. Не може да ходи и да говори. Майка й разказва, че с навлизане в пубертета вече пристъпите са ежедневни, включва и нови видове и тежки, на някои се налага да се слага диазепан, който да ги спре. А според Юлия, бабата на момичето, те пречат на мозъчната дейност на момичето, тъй като след всеки път то спира да помни това, което е научило.

Близките на Микаела години наред не получават отговор защо детето получава епилептичен пристъп. В семейството друг човек с такива проблеми няма, затова няма как болестта да е наследствена. Съмняват се, че ваксината е причинила тежките увреждания.

"20 дни след ваксината отключи пристъпа. Никой не може да ни каже, може би е случайност", коментира Елена Сакова.

Надежда за Микаела има. След преглед в Турция лекарите са преценили, че с операция и поставяне на вагосов стимулатор пристъпите на детето могат да спрат. Интервенцията обаче струва 58 хиляди евро. Досега семейство Сакови са събрали 13 хиляди лева. А родителите й се надяват операцията да се извърши възможно най-бързо, защото пристъпите на детето с всеки изминал ден стават все по-тежки.

Дарителската сметка в Обединена българска банка:

IBAN: BG49UBBS80021080823040

BIC: UBBS BGSF

Титуляр на сметката: Микаела Иванова Миткова Paypal: elenasakova@abv.bg

Средства могат да бъдат дарени и в платформата "Хелпкарма" на тук >>