Дългият отпуск по майчинство може да насърчи млади българи да се завърнат в страната, смята заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Българското законодателство в сферата на труда гарантира доста благоприятни условия, като се започне от най-дългото майчинство. Вместо да спорим с работодателите дали трябва да се намали или не, нека да го използваме като реклама да привлечем млади хора да работят в България, заяви Русинова пред журналисти в Добрич.

Заместник-министърът съобщи, че догодина започва инициатива за привличане на млади българи, които живеят предимно в Европа. Първо ще насочим вниманието си към младежи с добра квалификация, както и към тези, които учат в европейски университети. В кампанията в партньорство с работодателски организации ще представим не само конкретното работно място с конкретните изисквания, но и в пълнота какъв е животът в България и какво означава човек да работи в страната, поясни Зорница Русинова. По думите й има сектори в българската икономика, в които възнагражденията са сравними с европейските заплати. Има постоянен тренд и на повишаване на средната работна заплата в страната, така че с общите усилия на Министерството на труда и социалната политика, на работодателските организации, общините, двустранните търговско-промишлени палати ще можем да привлечем млади хора да се завърнат в България, каза заместник-министърът.

Зорница Русинова участва в среща с бизнеса в Добрич, на която представя възможностите за осигуряване на заетост.