Планът за действие за секторно сътрудничество между София и Скопие, който вече е дефиниран от двете страни, трябва да бъде приет на втората междуправителствена конференция, която ще се проведе следващата седмица или по-рано, за да бъде съгласуван от външните министри на двете страни, Буяр Османи и Екатерина Захариева. Това ще помогне да се създаде общата среда за решаване на други отворени въпроси колкото може по-бързо. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от МИА и "Фокус".

"Очаквам вероятно следващата седмица или съвсем скоро на срещата между нашия министър Османи и министър Захариева да се договори първата междуправителствена конференция, защото нямаме никакви противоречия по плана за действие, т.е. секторния план за сътрудничество, съставен от наши и български идеи. Очаквам на тази среща да се определи срокът за втората междуправителствена конференция, първата се проведе през 2019 г., а след това да бъде приета от правителството и да се започне ефективно и бързо изпълнение на всички тези ангажименти, защото те са полезни за македонския народ, забългарския народ, за Македония и България и ще бъде от полза за създаването на цялостната среда за разрешаване на другите отворени въпроси, които вярвам, че можем да разрешим час по-скоро", заяви Заев.

Премиерът поясни, че Планът за действие се определя на секторно ниво, работата на Историко-образователната комисия е отделна, както и политическите въпроси, които обсъждат двете страни. Планът за действие трябва да бъде утвърден на междуправителствената конференция, водена от Османи и Захариева. Веднага след това, както подчерта Заев, двете правителства ще могат да го приемат и да започнат да го реализират.

Той отговори и на българския външен министър Екатерина Захариева, която заяви, че нереформирана РС Македония в ЕС ще обслужва руските интереси, както и че в страната се печелят избори с антибългарска реторика.

"В духа на градивността ние винаги общуваме с внимателен и достоен дипломатически изказ и винаги защитаваме достойнството на нашия народ. Само с приятелски наратив, с ръка за помощ, с политики, които по време на кампаниите и изборите бяха за изграждане на приятелство с всички съседи и с България, спечелихме изборите. И ето, потвърдихме, със спечелването на изборите на 15 юли 2020 г. и това казва какви сме. Очаквам съседите да бъдат приятели, те могат да очакват само приятелство от нас, ръка за помощ, нямаме нито лоши мисли, нито лоши намерения към някой от съседите, нито към приятелска България", обяви още Заев.