Четирите деца от семейството на Николай и Кирилка Георгиеви в Харманли, в което миналата седмица от инфекция почина 15-дневно бебе, ще бъдат отнети и предадени на приемни семейства. Решението е на социалните служби, които вчера са свикали координационен съвет по случая.

На 2 ноември 16-дневното момченце бе докаранов критично състояние в хасковската болница. То било с хипотермия и сепсис. Въпреки усилията на лекарите, детето почина. Причината за смъртта е белодробна инфекция, съобщиха хасковските медии.

Оказва се, че съпрузите от Харманли имат общо 12 деца, пет от които са им били отнети през 2012 г. и дадени за осиновяване, а три са починали. Тогава семейството е живеело в симеоновградското село Константиново. 

След като социалните извеждат петте деца през 2012 г. и преди да се появи на бял свят новороденото, починало в Хасковската болница, Георгиеви имат четири деца. През 2016 година семейството идва да живее в Харманли. Тогава социалните получават сигнал, че едно от децата, което е на 1 месец, не наддава и започват наблюдение. Година по-късно анализът показва, че всичко е наред и семейството се грижи добре за децата си.

Най-голямото от четирите деца, които сега ще бъдат отнети от родителите, е родено през декември 2013 година, а най-малкото през юли 2017 година. На практика разликата между тях е от по година. Те ще бъдат настанени в три различни приемни семейства от едно село, посочи шефът на Областната социална служба Стефан Манахилов.

В момента психолози работят и с изведените деца, и със съпрузите.

„Най-важната ни мисия е да помогнем на двойката да повиши сексуалната си култура. Ще съдействаме и за подобряването на битовите условия. Целта е, ако се стигне до етап, в който тези родители успеят да водят друг начин на живот, децата да бъдат върнати отново при тях.“, посочи Манахилов.