Ако нарушенията бъдат доказани, фирмата ще трябва да възстанови на Министерството на труда и социалната политика 24 886 лева. Дружеството е било разследвано от Икономическа полиция, а работата по преписката е завършила, съобщиха от Областната дирекция на полицията, предаде БТА.

Според събраните данни през 2007 г. фирмата била одобрена за едногодишен проект по програмата ФАР, по който 13 безработни трябвало да бъдат обучени за камериери и пикола в хотели. По проекта на фирмата били предоставени 149 190 лева, с които да се финансира обучението на хората и да се закупи техника за строящ се туристически комплекс край Габрово.
При проверката полицията установила, че част от тях не са посещавали курса, а са получавали пари. Били са им издадени и документи за придобита квалификация. Във финансовите си отчети пред министерството фирмата представила фиктивни трудови договори и документи с невярно съдържание.

Полицейската преписка е наблюдавана от Окръжната прокуратура в града. Предстои срещу собственика на фирмата да бъде образувано следствено дело за предоставяне на неверни сведения и фалшиви документи с цел получаване на облекчено кредитиране, уточниха от полицията.

На 30 юни Софийски градски съд наложи 12 години затвор на Марио Николов и 5 години на жена му за злоупотреби с пари по САПАРД в размер на 7,5 млн. евро.