На официалния сайт на Общинския съвет в Бургас са били публикувани трите имена и единния граждански номер на 35 двойки, които са получили финансова помощ от общината за ин витро процедура, както и размерът на отпуснатите пари. Близо година трите имена, заедно с единния граждански номер на тези двойки, одобрени за общинска помощ за ин витро, е стояла публично достъпна на сайта на Общинския съвет, съобщава bTV след сигнал на зрител.

Снимка: bTV

Потърпевшите се притесняват да говорят открито, защото смятат, че проблемът им е дълбоко личен.

"Близкия ми кръг, които аз съм решила да знаят, знаят. Но така пък има достъп до много различни хора, които по някакъв начин не искам да знаят, а така може да разберат. Но по-лошото е, ако се злоупотреби от финансова гледна точка да ти използват данните", сподели една от жените.

"Това е доста притеснително, защото пациентите, които се борим за рожба, по принцип сме много раними и това много сериозно би довело до една тревожност, а тревожността е лош фактор при борбата за дете. Тези семейства трябва да са много спокойни, за да им се случват нещата", добави Ваня Христова, координатор на фондация "Искам бебе".

Общинската програма за помощ на семейства с репродуктивни проблеми в Бургас действа от 10 години.

"Не е допуснато да бъде опорочена по никакъв начин досега - нито политически, нито по този начин, който сега се е случило. Може би не е лошо някакво извинение от Общинския съвет да получат тези хора, защото не е добре това да се случва - не може ти да изнасяш такава информация за човек, който по принцип има проблем", каза още Христова.

Милен Ненчев - председател на Комисията по ин витро, обясни, че кандидатстващите двойки са повече от бюджета, определен от общината, и данните се изписват за прозрачност. Но е станала техническа грешка с публикуването им.

"Това е една много сериозна грешка, за която аз поемам изцяло отговорността на служителя, който я е допуснал. Разбира се, той ще бъде със сигурност санкциониран и наказан, спрямо предвидените в Кодекса на труда действия. Действително гафът е много голям! Изключително много се извиняваме на лицата, на които са допуснати да бъдат публикувани личните данни!", призна и Диляна Петрова - началник отдел "Експертно-техническо осигуряване".

Скандалният файл е свален. Ще бъде направена пълна ревизия на сайта за други подобни грешки.