След множество обжалвания от страна на Златко Баретата, преди дни съдът този път го пусна от килията. Това стана, след като няколко лекари предствиха еспертиза, че ако той остане там, здравето му ще се влоши, тъй като състоянието му след претърпяна в болница "Токуда" операция е "стационарно". Домашното амбулаторно лечение се препоръчвало в подобни случаи, за да се избегнат и негативни ефекти върху психиката на подсъдимия, се казваше в мотивите на експертите, които съдът прие.

"Подсъдимият Златомир Иванов е настанен в болница „Токуда” по изричен негов избор, което е прецедент по отношение грижата на здравето на лица, търпящи мярка за неотклонение „задържане под стража”, това се казва обаче в протеста на прокуратурата, предаде "Фокус".

Според държавното обвинение Медицинският институт на МВР разполага с необходимото отделение и специалисти, които могат да полагат грижи за здравето на подсъдимия, а домашният арест е неуместна мярка, тъй като Иванов има нужда от постоянни медицински грижи в болнично заведение, където да му бъдат предоставени необходимите хигиенни условия, хранителен режим и лекарско наблюдение.
До настоящия момент съвсем успешно мярката за неотклонение „задържане под стража”, търпяна от подсъдимия Иванов, е съвместявана с престоя му в болница „Токуда”, без това да е довело до влошаване на здравословното му състояние, каквото е и категоричното експертно заключение, отразено писмено в експертизата и потвърдено при разпита на вещите лица от съда, се казва още в протеста.

Освен това от прокуратурата смятат, че не е отпаднала опасността Баретата да извърши ново престъпление, тъй като тези, в които е обвинен, са с изключително висока степен на обществена опасност - трайно ръководене на престъпно сдружение за мащабно разпространение на наркотици.

Има опасност и от това той да влия на свидетели, какъвто бил случаят с Тихомир Георгиев, като спрямо него били направени опити за промяна на показанията още в хода на съдебното следствие, чрез отправяне на заплахи за живота и здравето. Свидетелите Димитър Вучев (Демби - б.р.) и Марио Божков пък са депозирали в прокуратурата молби в този смисъл, заявяват още от прокуратурата.

Очаква се Софийският апелативен съд да се произнесе по протеста.